Vinkkejä Blogger-blogin ulkoasun uudistamiseen

sunnuntai 25. tammikuuta 2015


Jos bloggausintoa jokin nostaa niin tuliterä tietokone, toimiva Photoshop ja blogin uusi ulkonäkö! Vanha kone ei enää kuvankäsittelyohjelmia kaatumatta pyörittänyt, mikä aika lailla tappoi myös kaiken innon kuvankäsittelyyn ja bloggaamiseen. Matkablogiakin pyöritettiin pelkästään mobiililaitteiden voimalla: Blogsyllä ja Snapseedillä pääsi yllättävän pitkälle. Vaan nyt on uusi iMac käytössä ja ensimmäinen asia minkä tein, oli blogin ulkoasun päivitys. Kertokaa, mitä mieltä olette, toimiiko kaikki niin kuin pitääkin? Joitain muutoksia on ainakin otsikon puolesta vielä tulossa.

Samalla ajattelin jakaa omia vinkkejä ja kokemuksia blogin ulkoasun uudistamiseen. Itse päädyin toista kertaa elämässäni ostamaan valmiin blogger-templaten, sillä matkablogin kanssa siitä oli hyviä kokemuksia. Lisäksi olen kokeillut aivan liian montaa ilmaista blogger-templatea, jotka ovat osoittautuneet huonosti koodatuiksi, bugeja täynnä oleviksi ja yleisesti vaikeasti ylläpidettäviksi. Ilmaiseksi ei todellakaan ole hyvää saanut. Toki Bloggerin omatkin mallit ovat ihan käypiä, mutta ainakin itse olen todennut, että ne eivät ikinä taivu juuri sellaiseksi, kuin itse haluaisi.

Mistä valmiita templateja voi ostaa?

Valmiita blogger-pohjia eli templateja voi ostaa esim. Etsystä. Pohjaa ei ole pakko edes asentaa itse, jos hankkii asennuspalvelun mukaan. Toinen paikka, josta löytyy valmiita pohjia on Themeforest. Täällä mallit ovat tosin monimutkaisempia, rakenteeltaan ei niin perinteisiä templateja, joiden ylläpito vaatii vähän jo perehtymistä.

Mitä kannattaa huomioida templatea valitessa? 

Yleisesti ottaen templaten dokumentointi kertoo paljon laadusta. Mitä enemmän myyjä on ominaisuuksia kuvaillut, sitä luotettavampi lopputuote on. Kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

  • Tukeeko malli Bloggerin omaa mallin hallintatyökalua? Jos ei, ette todennäköisesti pääse muokkaamaan mallin fontteja, värejä, leveyksiä yms. ilman CSS-osaamista.
  • Onko malli testattu useammalla selaimella ja tukeeko se mobiililaitteita? Jos haluatte olla varma, että bloginne näyttää hyvältä kaikilla laitteilla, niin kannattaa valita responsiivinen template. Silloin blogi skaalautuu oikein eri näytöille. Näitä seikkoja voi testata esim. täällä.
  • Onko kuvakoko ennalta määrätty? Jos päädytte kuvakooltaan isompaan malliin kuin vanha bloginne, niin vanhojen postausten kuvat näyttävät auttamattomasti liian pieniltä tai pahimmassa tapauksessa muuttuvat pikselimössöksi. Hallintatyökalua tukevissa pohjissa kuvat eivät yleensä ole ongelma, sillä sillä pääsee säätämään leveydet kuviin sopiviksi. 
  • Mitä kuuluu hintaan? Osa Etsyn myyjistä näyttää veloittavan jokaisesta header, fontti- ja someikonimuutoksesta erikseen. Lukekaa siis kuvaukset tarkasti.
  • Onko mukana hyvät asennusohjeet?

Itse päädyin hankkimaan Mlekoshi Playgroundin suunnitteleman mallin enkä joutunut katumaan. Asennusohjeet olivat todella selkeät ja mallia pääsee nätisti muokkaamaan Bloggerin hallintatyökalun kautta. Lisäksi template toimii nätisti mobiililaitteillakin. 

Olisin tosin kaivannut mallivaihtoehtoihin enemmän valikoimaa. Tuntuu, että kaikki Etsyssäkin saatavilla olevat mallit noudattavat kaikki samaa trendiä: mahdollisimman värittömiä, kliinisiä ja tietyllä tavalla persoonattomia. Missä on kaikki värit ja vintagehenkiset fontit?

Templaten asentaminen

Jos olet päätynyt laadukkaaseen ja hyvin koodattuun templateen, niin asentamisen ei pitäisi olla vaikeaa. Itselläni on HTML:n ja CSS:n perusteet hallussa, mutta esimerkiksi viimeisin template oli niin helppo tapaus, että kaikki tarvittavat muutokset sai tehtyä nätisti Bloggerin ulkoasu- ja mallinhallintatyökalujen kautta eikä koodinäkymään ei tarvinnut puuttua lainkaan. Mutta kuten sanottu, myös asennuspalvelun voi myös ostaa templaten hankinnan yhteydessä.

Jos taas päädytte täysin erilaiseen templateen kuin Bloggerin perinteinen postaus+valikkopalkki-rakenne, niin silloin asennus vaatii yleensä enemmän perehtymistä ja kärsivällisyyttä ja ylläpidon eteen saa varautua tekemään työtä. Blogger taipuu aikaa kankeasti monimutkaisiin rakennelmiin. Varmuuskopiointi kannattaa aina.

Toivottavasti näistä vinkeistä on jollekin apua, nyt vaan blogia uudistamaan! Tiedä vaikka itsekin innostuisin vielä vaihtamaan templatea, mielessä pyörii kaikenlaisia visioita.

6 kommenttia :

Kotilan Riikka kirjoitti...

Kiitos hyvästä postauksesta! Kerrotko vielä, miten varmuuskopiointi tehdään? Mukavaa viikkoa!

jonnahah kirjoitti...

Kiitos Riikka! Bloggerissa varmuuskopiointi on helppoa. Jos haluat varmuuskopioida mallin ja ulkoasun, niin klikkaa Bloggerin hallintanäkymästä malli-välilehti auki ja sieltä oikeasta yläkulmasta "varmuuskopioi/palauta". Samassa paikassa ladataan myös uusi ulkoasu-malli, jos sellaisen on hankkinut.

Jos taas haluaa kopioida tekstit ja kommentit, niin silloin valitse asetukset välilehden->muu->vie blogi. Lisäohjeita löytyy täältä: https://support.google.com/blogger/answer/97416?hl=fi

Taru kirjoitti...

En olekaan pitkään aikaan käynyt blogissasi ja nyt kun tulin niin tämä näyttää tosi ihanalta tämä uusi ulkoasu! Jee! Ja kivat ohjeet muillekin jakoon. Itsekin otin valmiin blogger templaten ruokablogiini. Se tosin oli ilmainen, mutta toimii ihan ok.

jonnahah kirjoitti...

Tervetuloa uusintakäynnille Taru! Kyllä niitä laadukkaita ilmaisiakin templateja löytyy, mulla on varmaan vaan ollut huonoa tuuria niitä kokeillessa:)

Vilma kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Blogitauolta palattuani oman blogini ilme tuntuu tosi nuhjuiselta. Nämä neuvot osuivat siis sopivaan ajankohtaan meikäläiselle, kiitos!

jonnahah kirjoitti...

Ole hyvä Vilma:)

Proudly designed by | mlekoshi Playground |